Användning

MountainBlanket Tyngdtäcke

Tyngdtäckena innehåller små glaskulor med samma storlek som ett sandkorn, och tillsammans skapar de ett behagligt, stimulerande, följsamt tryck över kroppen. Våra tyngdtäcken är allergivänliga och kan tvättas. När man lagt sig tillrätta med ett av våra tyngdtäcken känns det som om man omfamnas av det i en stor kram.

För att tyngdtäcket ska få optimal effekt ska det väga omkring 10% av ens kroppsvikt, men personlig preferens spelar också in.

Naturlig hjälp mot sömnlöshet och för ett bättre humör

Vi vet alla hur obehagligt det är att ha sömnbrist. Stubinen blir kortare, koncentrationen blir gradvist värre, och minsta uppgift verkar oöverskådlig. När känslan av glädje också är låg, medan man samtidigt har en för hög kortisolnivå så att kroppen känns stressad och inte kan gå ner i varv är det lätt hänt att man ligger i sängen och vänder och vrider på sig i timmar innan man lyckas somna: så pass att sömnlösheten blir ännu ett moment att stressa över.

Hos MountainBlanket har vi skapar en produkt som främjar kroppens produktion av de viktiga ämnena melatonin och serotonin, samtidigt som eventuella kortisolöverskott orsakade av stress hämmas. Allt detta sker genom trycket av tyngdtäcket, som i sin tur stimulerar det centrala nervsystemet som i sin tur reglerar utsöndringen av dessa hormoner.

Trötthet och sömnproblem kan lindras med hjälp av hjärnans funktioner

Melatonin produceras och utsöndras naturligt i hjärnan och är det hormon som gör oss sömniga samt talar om för kroppen när det är dags att sova. Serotonin finns också i kroppen helt naturligt, men det bidrar istället till att vi känner tillfreds och glada, samtidigt som det också ser till att kortisolnivån i kroppen inte stiger för högt så att man istället upplever känslor av stress och utmattning.

I vår moderna tid där smartphones, tablets, och bärbara laptops nästan ständigt lyser oss i ögonen med sitt blå ljus kan det vara svårt att varva ner på kvällarna. Detta eftersom det blå ljuset förvirrar kroppen som tolkar det som riktigt dagsljus. När kroppen uppfattar det som att det är dag, startas ingen produktion av melatonin eftersom melatoninet ska tala om för oss när vi är trötta och ska sova, vilket vi ju inte ska under dagtid. Så uteblir melatoninproduktionen och man slutar med att ligga och vrida och vända på sig i sängen eftersom hjärnan förvirrats av det blå skärmljuset.

Istället för att ta medicin och onaturliga tillskott, hjälper våra tyngdtäcken att lugna ner och rehabilitera hjärnan så att man kan bli av med sin sömnlöshet och få ett bättre humör.

Tyngdtäcke till barn och vuxna

Hittills, finns det mycket lite forskning gällande tyngdtäcken och barn, men det blir allt mer vanligt att pedagoger inom barnomsorgen i Danmark erbjuder barnen att sova med ett tyngdtäcke. Det tyder på tyngdtäckenas lugnande effekt på energifyllda barn, som både hjälper dem att sova på vilostunden mitt under dagen samt genom hela natten utan att vakna till då och då.

Det medföljande påslakanet är härligt mjukt så att barnet inte upplever det som obekvämt, och det är dessutom allergivänligt och går självklart att tvätta. När det kommer till små barn är det en bra idé att ha en tillvänjningsperiod med tyngdtäcket, och gradvis öka tiden som tyngdtäcket används för att undvika känslor av förvirring och obehag eftersom det ger en helt annan känsla än ett vanligt täcke.    

Vetenskapliga bevis

Forskning och undersökning av effekterna från tyngdtäcken utvecklas i en rasande fart och vi ser fler och fler rapporter och publiceringar inom området. Vi har studerat otaliga, opartiska, och oberoende forskningsresultat och alla belyser flera av de fördelar som ett tyngdtäcke kan ha på din hälsa. 

Forskningen bevisar att tyngdtäcken kan hjälpa inom följande områden:

Oro i kroppen

Sömnlöshet

Sömnbesvär

Ångest och depression

ADHD och ADD

Koncentrationsbesvär

Stress

Utbrändhet

Restless Legs Syndrome (RLS)

Alla dessa besvär och utmaningar kan lindras och motverkas av att tillväxten av naturliga ”må bra”-hormon som serotonin och melatonin främjas, samtidigt som stresshormonet kortisol får hjälp att inte överstiga en normal nivå.

Om du är intresserad av ytterligare information eller vill en djupare förståelse av effekterna från tyngdtäcken är du så välkommen att kontakta oss.